DEL

Indholdet du nu skal til at lære er betalt for at virksomheden, der linkes til. Linket er derfor også af betalt karakter.

Er du forælder eller på anden måde rollemodel for en ung person, bør du overveje, om du ikke skal droppe cigaretterne. Du risikerer nemlig, at den unge kopierer dig, netop fordi du er rollemodel – og det er ikke det scenarie, der er flest forældre, der ønsker sig.

De færreste danskere ryger

Der er stadig færre danskere, der ryger, og det er en sund og positiv fremgang. Dog er der flere unge mellem 16 og 25 år, der bliver rygere, end det har været tilfældet tidligere. I 2015 var 13% af dette segment rygere, men tallet steg i 2016 til 15%, ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse.

Det er ikke fordi, der er mange unge, der ryger. To ud af tre unge vil gerne stoppe med at ryge, og mere end halvdelen af rygerne har forsøgt at stoppe med at ryge. Det er svært, fordi nikotinen gør én afhængig. Det betyder, at det kan være svært at lægge cigaretterne på hylden, uanset hvor gerne du vil.

Hvad kan du gøre?

Det er heller ikke let for dig at stoppe med at ryge, selvom du er rollemodel. Der findes mange forskellige måder, man kan stoppe med at ryge på. Eksempelvis kan du bruge en e-cigaret med dertilhørende e-juice, der kan købes her.

Selvom du erstatter dine cigaretter med et hjælpemiddel, vil du være en bedre rollemodel, end hvis du ryger cigaretter. Undersøgelser har nemlig vist, at det er bedre at ryge e-cigaretter end almindelige cigaretter.

Langt de fleste rygere var under 18 år, da de begyndte at ryge – eller i hvert fald første gange tændte en cigaret. Det bør du være med til at standse ved at kvitte cigaretterne selv, så du er en god rollemodel for de unge, potentielle rygere.

Ønsker du hjælp til dit rygestop?

Er du i tvivl om, om du kan stoppe med at ryge? Så kan du altid ringe til Stoplinien, hvor du kan få gratis rådgivning. Deres nummer er (+45) 80 31 31 31. Du kan også få hjælp her.

EFTERLAD ET SVAR