DEL
Friturestegning

Indholdet du nu skal til at lære er betalt for at virksomheden, der linkes til. Linket er derfor også af betalt karakter.

Friturestegning betragtes ofte som en usund madlavning, fordi kommercielt fremstillede frituremad normalt indeholder et højt antal kalorier, fra mættet olie og transfedt.

Når du steger mad derhjemme, kan du selv bestemme, hvilken olie du bruger, og hvor lang tid maden skal tilberedes. Olien du bruger til frityrestegning, kan i den grad påvirke fødevarens kvalitet, smag og næringsværdi.

 

Friturestegt mad bør nydes kun lejlighedsvis, men ved at vælge den rigtige olie, temperatur og tilberedning, kan det hjælpe med til at forbedre ernæringsprofilen for den frityrestegte mad. Til at hjælpe dig bør du have en god frituregryde som holder en stabil temperatur.

Rygepunktet

Rygepunktet er vigtig at overveje, når du steger med fedtstoffer og olier. Når en olie opvarmes til over rygepunktet, kan olien bogstaveligt talt begynde at ryge og producere kræftfremkaldende stoffer. Rygepunktniveauet for hver olie kan variere, og generelt er olier med et højere røgpunkt fordelagtige. Ifølge Cleveland Clinic er sunde olier, der har et højt rygepunkt, mandel, avocado, solsikkeolie og raffineret olivenolie.

Korrekt temperatur

Udover at vælge en sund olie til stegning, er den rette temperatur en vigtigt skridt til at gøre stegt mad sundere. Sørg for, at olien har den rette temperatur, inden du lægger mad i den. Hvis der tilsættes mad til kold olie, vil fødevaren absorbere meget mere olie end ellers.

Ved hjælp af et termometer kan du sikre en passende temperatur. Hvis du ikke har et termometer, kan du lave en hurtig test ved at komme et stykke mad i din frituregryde og se om det falder til bunden, og så straks stiger til overfladen igen.

Panering

Hvis du steger noget med en panering, så prøv at bruge en minimal panering. For meget panering kan øge olieabsorptionen og gøre fødevaren virkelig fed. Majsmel, har en tendens til ikke at absorbere så meget olie, så det er et godt alternativ til hvedemel og raps.

Olivenolie

Olivenolie har fået meget velfortjent bifald som et sundt valg. Diæt rig på olivenolie er forbundet med lavere sygdomsrisiko, og olivenolie er en kilde til antioxidanter. Olivenolie er måske ikke det mest oplagte valg til virkelig høj varmetilberedning, så hvis du steger med olivenolie, skal du sørge for, at du holder dig omkring 190 grader.