DEL

Indholdet du nu skal til at lære er betalt for at virksomheden, der linkes til. Linket er derfor også af betalt karakter.

Solen blænder os, når vi spiser. Den forhindrer vores børn i at falde i søvn. Vi ønsker ikke, at naboerne kan kigge ind døgnet rundt. Dette er få af de mange gode grunde til, at vi investerer i gardiner.

Der er dog et vigtigt sundhedsmæssigt aspekt, som vi skal tænke over, når vi vælger, hvilke gardiner, der skal pryde vinduerne i vores hjem. Det er nemlig vigtigt, at gardiner afskærmer for solen, så vi ikke generes af den, når den bager ind på vores vinduer. Hvis gardinerne er rullet for størstedelen af dagens lyse timer, er det dog ikke nødvendigvis en fordel at vælge nogle, der lukker lyset fuldstændigt ude.

Gardiner, der lukker lyset ude, mørklægger nemlig rummet, og det kan have en række negative konsekvenser for vores sundhed. Vi mennesker har nemlig brug for lys for at fungere optimalt. Lys er vigtig for vores trivsel, humør, motivation og koncentration.
En gardintype, som kan afskærme for solen uden at lukke den ude, er de populære plisségardiner. Plisségardiner har mange justeringsmuligheder og kan tilpasses stort set alle rum. Noget af det, der virkelig er smart ved denne gardintype, er, at de også kan rulles ned fra toppen. På den måde kan man skærme for solen præcis der, hvor den falder ind i rummet, men stadig lukke lys ind gennem resten af vinduet. Dermed mørklægges rummet ikke. Hvis du har meget store vinduespartier er en anden god løsning lamelgardiner. Denne gardintype kan nemlig kontrollere lysindfaldet i rummet.

Artiklen her påstår ikke, at det er direkte sundhedsskadeligt at investere i mørklægningsgardiner. Den er blot en påmindelse om, at det er godt at være opmærksom på, hvor mange timer man bruger i mørke rum. Så hvis du bruger mange timer i mørke omgivelser, kan du med fordel skære lidt ned, så du sørger for at få nok dagslys i løbet af en dag.