DEL
Er pillefyr sundere?

Indholdet du nu skal til at lære er betalt for at virksomheden, der linkes til. Linket er derfor også af betalt karakter.

Over halvdelen af de danske oliefyr er i de seneste år blevet skiftet ud med pillefyr. Det skyldes først og fremmest, at pillefyr er væsentligt billigere i drift, og hele investeringen er gerne tjent hjem i løbet af 2-4 år. Men mange har også fremhævet træpillernes miljømæssige fordele, fordi de er CO2-neutrale.

Læs mere om pillefyr her.

Er pillefyr sundere end oliefyr?

Der har været meget debat om, hvorvidt pillefyr er sundere at have i hjemmet end oliefyr. Sidste år viste en stor undersøgelse, at pillefyr udsender flere skadelige partikler end oliefyr, som dog også udsender en del.

Forskellen på at være CO2-neutral og på at udsende partikler er, at CO2 naturligvis har noget med vores allesammens miljø og planet at gøre, mens partikler forurener i nærmiljøet – altså i dit hjem. Dermed er der fordele og ulemper ved at have pillefyr fremfor oliefyr.

Pillefyr er lang fra en dårlig løsning

Selvom pillefyr udleder partikler, er de langt fra de værste. Faktisk udleder en almindelig brændeovn væsentligt flere partikler. Samtidig har pillefyr en meget ren forbrænding, hvor stort set alt i pillerne forbrændes. Dermed er der meget lidt restprodukt og udledning. Til sammenligning er det svært at benægte, at udvinding af olie er en meget tung proces, som koster både på penge- og miljøkontoen.

Det er altså svært at svare på, hvilken type opvarmning, der er sundest. Der er altid mange fordele og ulemper, og prisen spiller naturligvis også ind. Samtidig er det svært at afveje, om forurening af miljøet eller luften er værst. Det giver jo sig selv, at indeklimaet i hjemmet er ligegyldigt, hvis klimaforandringerne raser uden for vinduet og truer med diverse ødelæggelser.

Derfor er det en god idé at få en uvildig ekspert til at se på din situation, så du kan tage en informeret beslutning. En uvildig person kan hjælpe dig med at afveje dine forskellige muligheder og behov, så du finder den rigtige type fyr til dit hjem, din økonomi og din familie.