DEL

Indholdet du nu skal til at lære er betalt for at virksomheden, der linkes til. Linket er derfor også af betalt karakter.

PTSD, en forkortelse af posttraumatisk stressforstyrrelse kan være en invaliderende sygdom. Du kan føle, at det styrer, hele dit liv og det kan være svært at overskue at skulle komme ud af den onde spiral. PTSD sker, når man har været udsat for en voldsom oplevelse som eksempelvis krig, vold eller katastrofer. 

Mange ramte vil forsøge at undgå situationer, som minder om det der skabte PTSD. Man vil måske forsøge at undgå offentlige steder, mennesker, film eller musik. 

Hvad er symptomerne?  

Det er forskelligt, hvordan folk oplever PTSD symptomerne. Mange af de ramte oplever følgende: 

  • Man genoplever den voldsomme hændelse eksempelvis ved at drømme, dagdrømme eller få flashbacks. 
  • Man undgår situationer, som kan minde om traumet. Dette kan til sidst være så invaliderende, at man undgår mennesker og offentlige steder. 
  • Man har svært ved at koncentrere sig eller ved at huske. 
  • Man ændrer personlighed: Nogle er konstant på vagt overfor fare, hvilket kan medføre søvnproblemer, adfærdsændringer og problemer med at spise.

Nogle har levet med symptomer i lang tid og indretter derfor deres liv efter det. Men ville det ikke være rart at få kontrollen tilbage over dit liv? 

Få en gratis og uforpligtende samtale

Det kan være svært og uoverskueligt at komme i gang med at behandle PTSD. Det kan derfor være en fordel at udarbejde en plan med en psykiater eller psykolog, som kan vurdere, hvordan du bedst muligst kan hjælpes. 

Et behandlingsforløb varierer fra person til person alt afhængig af det enkelte traume, og hvordan det har påvirket personen. En mulighed kan være ved hjælp af psykiatriske eller psykoterapeutiske forløb. Dette kan være i form af en kombination af samtaleterapi samt medicinsk behandling. 

Læs mere om sygdommen online, og se hvordan du kommer i gang med et behandlingsforløb.