DEL

Indholdet du nu skal til at lære er betalt for at virksomheden, der linkes til. Linket er derfor også af betalt karakter.

Dagslys er vigtigt for vores helbred og velvære. Især når vi bliver ældre, er det vigtigt at være opmærksom på den belysning, vi vælger i vores hjem. Det skyldes, at vores syn ændrer sig.

Jo ældre vi bliver, des sværere får vi ved at optage lyset

Forskning viser, at en 60-årig ikke modtager lige så meget lys på nethinden som en på 20 år. Faktisk er der kun tale om omkring halvt så meget lys, og derfor skal vi opjustere den kunstige belysning i takt med, at vi bliver ældre.

Når øjet ældes, får vi sværere ved at optage lyset. Derfor bliver det også sværere for os at orientere os og se vores omgivelser. Det ændrer ligeledes vores døgnrytme. Søvnhormonet melatonin styres nemlig af lyset, og det fungerer kun optimalt, hvis vi udsættes for dagslys, når det er formiddag. Udsættes vi for lys om natten, får vi sværere ved at falde i søvn, fordi produktionen af melatonin nedsættes. Lys er altså altafgørende for vores døgnrytme.

Vinterdepression skyldes mindre belysning

Vores døgnrytme afgøres af en række hormoner i kroppen, der påvirkes indbyrdes. Slås rytmen ud af kurs, kan der gå lang tid, inden døgnrytmen atter fungerer optimalt, og det påvirker vores søvnkvalitet — og den slås eksempelvis ud af kurs, hvis du ikke får nok lys i løbet ad formiddagen eller udsættes for belysning om natten.

Når det er vinter, er der mindre lys, og det påvirker vores hjerne, så der sker ændringer. Det er derfor vigtigt, at man har den rigtige belysning i sin bolig, når det er vinter. Du kan finde belysning her.

Når vi bliver ældre, har vi behov for en særlig belysning

Det er vigtigt, at vi skal justere den kunstige belysning i takt med, at synet ændrer sig. Vi har ikke mulighed for at skrue op for dagslyset på samme måde, som vi kan gøre det med elektrisk lys, og derfor er det vigtigt, at vi har et hjem, der imødekommer vores behov for lys — og sørger for, at der kan komme mest muligt dagslys ind i vores bolig.